Hij is een week niet naar school geweest en kon nauwelijks nog slapen.
Nathan uit Hengelo zal zich het ritje dat hij in de nacht van zaterdag op zondag als taxichauffeur maakte van Hengelo naar Ootmarsum nog lang heugen.

Vijf passagiers uit Ootmarsum tussen de 20 en 25 jaar zouden hem hebben uitgescholden en op de plaats van bestemming hebben geslagen en bestolen.

Conflict
Ondanks dat de politie diezelfde nacht nog werd gealarmeerd en Nathan Budak aangifte deed, is nog niemand aangehouden. Van enkele verdachten is inmiddels de identiteit bekend, maar ze zijn tot nog toe alleen nog uitgenodigd om te worden gehoord. En zolang dat nog niet is gebeurd spreekt de politie nog van ‘een conflict’. „Pas als wij ook hun kant van het verhaal hebben gehoord kunnen we zeggen of hier inderdaad sprake was van mishandeling en beroving”, zegt politiewoordvoerster Sandra Tiethof.

Koud kunstje
Nathan Budak twijfelt in elk geval niet. Hij vindt dat ie is mishandeld en beroofd. De student bouwkunde aan het ROC van Twente heeft als bewijs een foto. Hij staat daar op met een kapot shirt en met schaafwonden op zijn elleboog. Verder heeft hij door eigen speurwerk de politie de namen gegeven van zijn belagers. Daarin slaagde hij via Facebook. Hij zocht naar één van de namen die hij tijdens de taxirit had opgevangen in combinatie met de plaatsnaam Ootmarsum. „Een koud kunstje en ik herkende hem meteen.”

Mongool
De jongen was één van de vijf die hij die nacht van zaterdag op zondag rond vier uur in de Opel Zafira van Stad Taxi Hengelo kreeg. Hij werkt nu zeven maanden voor dat bedrijf. „Het was meteen raak in de auto. Ik was een ‘mongool’ en ‘een buitenlandse kneus’. Ik heb maar niets meer gezegd”, aldus Nathan Budak, geboren in Hengelo uit Syrisch-orthodoxe ouders afkomstig uit het Turks-Syrische grensgebied.

Geslagen
Bij café De Poort aan de Marktstraat in Ootmarsum stapten de jongens uit nadat ze 60 euro op het dashboard hadden gelegd. Maar op het moment dat Nathan de vijfde passagier uit de auto hielp, gristen de andere vier het geld en de sleutels van de auto weg. Nathan hield de vijfde passagier vast. De jongen werd echter door zijn maten bevrijd waarbij ze Nathan in de ribben en op het gezicht zouden hebben geslagen.

De jongens vluchtten vervolgens nachtelijk Ootmarsum in. De gewaarschuwde politie kwam te laat. Wel wisten de agenten de weggegooide autosleutels terug te vinden. Via Facebook kwam Nathan in contact met een van de belagers.

Geschrokken
„Hij bood me aan om het onderling op te lossen en vroeg om mijn rekeningnummer. Dat deed later ook nog een tweede. Maar daar werk ik niet aan mee, want ze toonden geen berouw. Als ze dat hadden gedaan, misschien was ik er dan wel toe bereid geweest. Maar nu niet. Ze moeten ervan doordrongen raken wat ze me hebben aangedaan. Dat je niet zomaar iemand kunt uitschelden, mishandelen en beroven. Ik heb er pijn van en ben erg geschrokken. Ik slaap slecht en durf niet met meer dan één of twee passagiers te rijden.” Nathan Budak hoopt dat de vijf hun straf niet ontlopen. „Misschien dat ik dan weer rustig kan slapen.”

Bron: Tubantia