Een stoet van enkele tientallen taxi’s uit Enschede trok zaterdagavond rond kwart voor negen naar de taxistandplaats van Fantasy Island op Het Rutbeek.

Ze protesteerden tegen het taxicontract van Taxi Brookhuis met de festivalorganisatie, waardoor ze inkomsten misliepen. Verkeersregelaars en politie voorkwamen dat ze de taxistandplaatsen bezetten.

Oneerlijk, terwijl Taxi Brookhuis taxiplekken direct bij de uitgang van het festival kreeg, moesten andere taxibedrijven op zeker een kilometer afstand klanten proberen te scoren.

De organisatie heeft volgens de Enschedese taxibedrijven het alleenrecht van taxivervoer in handen gelegd bij Taxi Brookhuis, die als enige een eigen toegangsweg heeft. Andere taxi bedrijven moeten 1,5 kilometer omrijden en dat is volgens de eigenaar van Taxi Maxx oneerlijke concurrentie.

“Er zijn klanten die met ons terug willen rijden, alleen moeten zij dan honderden meters extra lopen.

Verschillende taxi’s zijn zo geplaatst dat de Oude Boekelerdijk niet meer bereikbaar is; de straat waar taxi’s van Brookhuis mochten parkeren. De politie is nu ter plaatse om de situatie te begeleiden.

Het zag er aanvankelijk dreigend uit. De stoet toeterende taxi’s leek probleemloos door te stomen naar de taxistandplaatsen van Brookhuis. Vlak voor ze het terrein op draaiden, parkeerden verkeersregelaars hun bromscooters dwars over de invalsweg.

De stoet hield stil, maar de taxichauffeurs stapten massaal uit om hun ongenoegen te uiten. Toen een van hen de scooters wilden wegtrekken, doken vanuit allerlei hoeken politieagenten op, waaronder een aantal op de motor. De sfeer werd even grimmig toen een van de agenten door een groepje chauffeurs wilde rijden. Na wat duwen en trekken bleef er uiteindelijk alleen verbale opwinding over. De taxichauffeurs gingen luidruchtig in discussie met agenten. Die bleven maar vertellen, dat ze met het taxiconflict niks te maken hadden, en alleen de openbare orde wilden handhaven.

Ondanks eindeloos gepraat kregen de taxichauffeurs geen toestemming om naar de taxistandplaats van Brookhuis te rijden, omdat die onderdeel van het festivalterrein zou zijn en daarmee niet openbaar. Het ontstond een patstelling, waarbij de opwinding in de doordringende kou langzaam wegzakte. Directeur Hans Landman van Taxi Brookhuis bevestigde vlak voor de onaangekondigde actie, dat ze door de organisatie van Fantasy Island zijn benaderd om het taxivervoer te regelen van de festivalgangers.